Matiga kontraster

Varför gör vi det så svårt för oss? Först är man lite duktig (tex tränar), sen får man belöning och unnar sig något, (läs stoppa i sig godis). Sen får man lite dåligt samvete. Tänker att man borde vara mer nyttig. Vad gör man då. Jo ”dietar”, ”detoxar” eller något mindre smart. Så här håller det på. Tänk så mycket negativ energi och fokus vi lägger på detta. Självfallet säger jag inte att det är ett lätt ämne. Då skulle ju inte dessa dilemman existera. Och det gör det ju i allra högsta grad. Dessutom utgör det dessvärre en miljardindustri.

Att hitta balansen är verkligen inte lätt, och sedan har vi ju alla olika önskemål, utgångslägen och förutsättningar när det kommer till kropp, knopp och hälsa. Men här kommer lite olika förhållningssätt som åtminstone hjälper mig att finna min balans.

  • Sluta tänk, straff, unna sig, duktig, fuska osv. Ta bort dessa ord i ditt ordförråd helt i samband med träning, kost och hälsa.
  • Fokusera inte på nyttigt eller onyttigt. Utan fokus ska ligga på bra bränsle i balans. Dvs kroppen ska tankas på med majoriteten bra bränsle. Inte för att ”straffa” sig utan helt enkelt för att göra gott för sin kropp. Däremellan är det inga problem att dricka ett glas vin, äta en kanelbulle eller  hälla grädde i såsen. Dock ska man ej beteckna grönsakerna som duktigt eller bullen som att unna sig, eller något som man ska straffas för. Utan förhåll dig neutral. Om man nu får dåligt samvete efter en helg med pizza, godis och fika. Försök fjärna fokus från det dåliga samvetet och fokusera på hur härligt det ska bli att tanka på kroppen med bra bränsle. Hur gott det ska bli med laxmiddag (eller vad man nu gillar). Inte för att det är nyttigt, utanför att det är gott.
  • Träna gör man för att kropp, knopp, psyke och själ ska må bra. Fokusera på träningen som något lustfyllt och livsviktigt. Menar då inte att varje pass känns just så. Det kommer krävas disciplin. Ibland är det tufft, Ibland tråkigt. Men huvudfokus ska vara på de två ovanstående ledorden. Se inte träning som ett straff, eller något du gör för att kunna ”unna” dig.
  • Tankens kraft är störst. Därför tror jag det är viktigt att jobba på att förändra tanke, förhållnings och synsätt på det som rör hälsa, kost och motion. Kanske låter ovanstående lite flummigt. Men det funkar ungefär som ”fake it until you make it”! Även om andemeningen är densamma. Så gör det en otroligt stor skillnad att vända oj vad dåligt samvete jag har för den uteblivna träningen, nu måste jag straffa mig med att träna extra hårt imorgon. Till att åh vad kul det ska bli att göra gott för min kropp imorgon och ge mig ut på en löprunda.

Tidigare ikväll körde jag 30min hemmaträning. Något som kom väldigt spontant när jag dansade runt och fjantade loss med min 3-åring. Fick massa energi och blev sugen på att bränna loss ett pass. Därefter tänkte jag på chokladmuffins. Inte för att jag skulle unna mig det efter träningen. Utan kort och gott för att jag tyckte det kunde vara kul att baka, och gott att äta lite choklad. Inget unna, inget dåligt samvete, inga tankar på nyttigt eller onyttigt. Utan kort och gott ett hemmaträningspass och chokladmuffins. Utan några som helst värderingar.

Over and out från flumstugan 🙂